Käyttäjätunnus

Salasana
Säännöt ja ilmoittautuminen
Tulokset

Säännöt
Sarjat ja osallistujat
Elmeri ja Haastamme
Kilpailun tulokset
Palkitut osanottajat

Seurantakierros 2010
Kilpailun tulokset 2007
Kipailun tulokset 2006
Säännöt
Sarjat ja osallistujat
Johtoryhmä
Elmeri+
Elmeri+ -koulutus
Tietokyselyt
Poissaolot
Ilmoittaudu kilpailuun
Usein kysyttyä» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» Työturvallisuuden ja -terveyden johtaminen
uusi, ainutlaatuinen käsikirja 79€

Stressistä tai liian vähäisestä levosta voi seurata jatkuva flunssa

23.11.2019

Aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin 2-4 kertaa vuodessa.

Jatkuva flunssa riivaa osaa suomalaisista varsinkin kylminä kuukausina. Flunssakierteen taustalla on usein se, että hengitysteiden limakalvot eivät ole vielä toipuneet edellisen flunssan aiheuttamasta ärsytyksestä seuraavan viruksen jo ilmaantuessa.

Flunssasta toipuminen on voinut pitkittyä esimerkiksi vähäisen levon vuoksi. Myös tupakointi, yleiskuntoa heikentävät sairaudet, stressi sekä huono fyysinen kunto voivat altistaa flunssalle, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

- Joskus myös ulkoiset hengitysteitä ärsyttävät tekijät, kuten jatkuva altistuminen pölylle tai kemikaaleille, voivat ylläpitää flunssakierrettä ja lisätä uusien hengitystieinfektioiden riskiä, Halonen toteaa.

Tampereen ylipistollisen sairaalan epidemiologin Sirpa Räsäsen mukaan toistuvat flunssat johtuvat usein yksinkertaisesti siitä, että ihminen altistuu jatkuvasti tarttuville taudeille esimerkiksi työssään lasten parissa tai kotonaan - etenkin jos perheessä on 1-3-vuotiaita lapsia. Toisaalta ajan myötä vastustuskyky kehittyy, ja lasten parissa työskentelevillä sairastelu muuttuukin yleensä vuosien mittaan keskimääräistä harvinaisemmaksi.

Mehiläisen yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoo, että taipumus allergiseen nuhaan on usein yhteydessä myös voimakkaampaan flunssa-alttiuteen. Taustalla voi olla myös rakenteellisia tekijöitä, kuten poskiontelotiehyiden ahtaus.

- Tyypillisempää on kuitenkin se, että jokin infektiopesäke, kuten poskiontelotulehdus, on jäänyt hoitamatta. Myös suusta voi löytyä tulehdus, joka altistaa sairastelulle, ja ruokatorventulehdus saattaa aiheuttaa jatkuvaa ärsytystä nielussa.

Joillakin luonnostaan parempi vastustuskyky

Räsäsen mukaan aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin 2-4 kertaa vuodessa. Vuosittaiset erot voivat kuitenkin olla hyvinkin suuria.

- Joinakin vuosina viruksia on ikään kuin tarjolla enemmän, jolloin aikuinenkin voi sairastaa vuoden aikana vaikkapa kahdeksan flunssaa ilman sen kummempaa syytä. Jos aikuiselle alkaa kertyä useita antibioottikuuria vaativia infektioita vuodessa, kannattaa asiaa selvittää tarkemmin.

Halosen mukaan joillakin ihmisillä on luonnostaan parempi vastustuskyky kuin toisilla. Vastustuskykyä voivat heikentää esimerkiksi toistuvat antibioottihoidot tai muut lääkitykset kuten kortisonihoito. Monipuolisella ravinnolla, aktiivisella liikkumisella sekä riittävällä levolla flunssaoireilua voi ehkäistä.

- Yksipuolinen ruokavalio ja yksittäisten keskeisten ravintoaineiden, kuten D-vitamiinin, merkittävä puute voivat vaikuttaa vastustuskykyyn, Halonen kertoo.

Rosenvallin mukaan puutostiloista johtuvat sairastelut ovat tänä päivänä harvinaisia ja esimerkiksi liiallinen raudansaanti voi jopa lisätä alttiutta ylähengitystieinfektioihin.

- Jos immuunipuolustusjärjestelmässä on jotakin selkeästi vialla, ovat myös sairastelut tällöin usein poikkeavia, kuten selvästi tavallista vaikeampia.


(STT)Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi