Käyttäjätunnus

Salasana
Säännöt ja ilmoittautuminen
Tulokset

Säännöt
Sarjat ja osallistujat
Elmeri ja Haastamme
Kilpailun tulokset
Palkitut osanottajat

Seurantakierros 2010
Kilpailun tulokset 2007
Kipailun tulokset 2006
Säännöt
Sarjat ja osallistujat
Johtoryhmä
Elmeri+
Elmeri+ -koulutus
Tietokyselyt
Poissaolot
Ilmoittaudu kilpailuun
Usein kysyttyä» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» Työturvallisuuden ja -terveyden johtaminen
uusi, ainutlaatuinen käsikirja 79€

Valion meijerit kärjessä elintarviketeollisuuden työympäristössä

10.3.2011

Valion meijerit veivät kärkipaikat työsuojelutarkastajien viime syksyn havainnointikierroksella. Kymmenestä meijeristä paras oli Toholammen meijeri 94 prosentin työympäristöindeksillään, eli 94 % havainnoiduista kohteista täytti vaatimukset. Viisi muutakin meijeriä oli aivan 90 prosentin tuntumassa.  

Syksyllä 2010 toteutettuun työympäristön seurantaan ilmoittautui 18 elintarviketeollisuuden eri alojen työpaikkaa. Lihateollisuuden sarjassa kärkisijan vei Saarioisten Oy Jyväskylä. Paras leipomo oli Pohjanmaan Leipomo Oy Ylivieskasta. Sarjan ”muu elintarviketeollisuus” paras oli Fincatering Oy Vantaalta. Näiden työpaikkojen työympäristöindeksit olivat myös erinomaisella tasolla 90 prosentin tuntumassa.

Seurantakierros oli jatkoa vuosina 2005–2007 toteutetulle kilpailulle. Viime syksyn seurantakierros osoitti, että alusta asti mukana olleet työpaikat ovat kyenneet poistamaan jo yli puolet havaituista työympäristön puutteista.

Melu on elintarviketeollisuudessa yleisin ongelmakohta. Alalla tehdään edelleen myös fyysisesti rasittavaa työtä. Koneturvallisuudessa on kohentamisen tarvetta etenkin lihateollisuudessa ja leipomoissa.

Tulokset osoittavat selvästi, että positiivinen kehittämisen kannustus yhdistettynä objektiiviseen vertailutietoon tuo tulosta. Työolojen kehittäminen puolestaan parantaa laajemminkin yritysten kilpailukykyä, sanoo tekniikan tohtori, dosentti Heikki Laitinen 3T Ratkaisut Oy:stä.

– Jotta työturvallisuus saataisiin yhä paremmaksi, erityisesti yritysten ylimmän johdon olisi pantava itsensä likoon asian edistämiseksi. Vain näin resurssit saadaan riittäviksi. Työhyvinvointia edistäviä toimia tulee tehdä, mutta myös perinteisen työturvallisuuden, tapaturmien torjunnan vaalimisen merkitystä ei pidä unohtaa, korostaa elintarviketeollisuudesta vastaava asiantuntija Erkki Heinonen Työturvallisuuskeskuksesta.

Elintarviketeollisuuden panostus työturvallisuuteen näkyy alan tapaturmaluvuissa. Tapaturmataajuus oli elintarviketeollisuudessa 2009 noin 28, kun se oli vuonna 1999 noin 34 vahinkoa miljoonaa työntuntia kohden. Edelleenkin elintarviketeollisuudessa sattuu työtapaturmia keskimääräisesti enemmän kuin muussa teollisuudessa. Teollisuuden taajuus oli 2008 noin 23 vahinkoa vähintään neljän päivän työkyvyttömyyteen johtaneissa työtapaturmissa.  

– Elintarviketeollisuudessa työturvallisuudesta on tullut osa jokapäiväistä toimintaa, osa työtä. Työturvallisuuteen tulee panostaa jatkossakin. Sen tulee olla konkreettista toimintaa turvallisuuden eteen tavoitteena nolla tapaturmaa. Se edellyttää näkyvää ja uskottavaa toimintaa esimiehiltä. Turvallisuudesta huolehtiminen on ihmisistä huolehtimista. Puutteet on korjattava välittömästi. Työturvallisuudelle tulee olla selkeät, johdonmukaiset mittarit, korostaa Heinonen.

- Hienoa, että  alan yritykset etsivät jopa kilpailun avulla keinoja parantaa työympäristöä. Julkistamalla tulokset haastamme kaikki yritykset kehittämään turvallista työympäristöä, sanoo sosiaalisihteeri Kai Laaksonen Suomen Elintarviketyöläisten Liitosta. 

Elintarviketeollisuuden kilpailun ja seurantakierroksen toteutti Työturvallisuuskeskuksen elintarvikealojen työalatoimikunta yhteistyössä työsuojeluhallinnon ja 3T Ratkaisut Oy:n kanssa. Seurantakierrokseen kuului työsuojelutarkastajien tekemä työympäristön havainnointi Elmeri+-menetelmällä. Parhaat työpaikat palkittiin Työturvallisuuskeskuksen Turvallisuus, viihtyvyys ja tuottavuus huipputasolle -seminaarissa 10.3.2011 Vantaalla.

Työsuojeluhallinto on jatkossakin valmis elintarviketeollisuuden työpaikkojen työolosuhteiden arviointiin, mikäli yritykset ja järjestöt ovat siitä kiinnostuneita. Tällainen toiminta tukee työpaikkojen omaehtoista työolojen kehittämistä, mikä on myös työsuojeluhallinnon toiveena, sanoo ylitarkastaja Tuula Sahamies Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

(Työturvallisuuskeskus)

 

» Seurantakierroksen tulokset

 


Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi