Käyttäjätunnus

Salasana
Säännöt ja ilmoittautuminen
Tulokset

Säännöt
Sarjat ja osallistujat
Elmeri ja Haastamme
Kilpailun tulokset
Palkitut osanottajat

Seurantakierros 2010
Kilpailun tulokset 2007
Kipailun tulokset 2006
Säännöt
Sarjat ja osallistujat
Johtoryhmä
Elmeri+
Elmeri+ -koulutus
Tietokyselyt
Poissaolot
Ilmoittaudu kilpailuun
Usein kysyttyä» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» Työturvallisuuden ja -terveyden johtaminen
uusi, ainutlaatuinen käsikirja 79€

Usein kysyttyä

Mitä, jos itsearviointia tai poissaolotietoja ei ehdi toimittamaan ajoissa 3T:lle? Estääkö niiden puuttuminen osallistumisen kisaan?

Yksittäisten kisatulosten puuttuminen ei estä osallistumista. Mikäli esim. Elmeri+ -itsearviointi jää jostain syystä tekemättä, vaikuttaa se toki kisassa pärjäämiseen, muttei siis estä osallistumista. Puutteellisilla tiedoilla mukana olevan yrityksen tulos arvioidaan puutteellisen arviointikohdan osalta sarjassaan huonoimmaksi.

Tulosten toimittaminen myöhässä aiheuttaa "sakkopisteitä" arvosteluun, mutta on toki parempi kuin tulosten jättäminen toimittamatta kokonaan.

Saavatko tuomaristossa tai kisan johtoryhmässä olevat yritysjäsenet yrityksemme luottamukselliset tiedot käsiinsä?

Eivät saa. Tuomariston/johtoryhmän yritysjäsenet pääsevät näkemään kilpailuyritysten tiedoista saman kuin kisaan osallistuvat yrityksetkin. Luottamuksellisiin tietoihin pääsevät käsiksi vain ja ainoastaan 3T Ratkaisujen ja Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijat sekä työsuojeluviranomaiset.

Voiko kilpailuun osallistuminen vaikuttaa jotenkin yritysimagoon?

Kyllä voi, mutta ainoastaan positiivisesti. Kilpailussa ei kisaorganisaation taholta julkisteta kilpailutuloksia kuin palkittujen osalta eli julkisuus on positiivista. Muiden kuin palkittujen yritysten osalta julkaistaan vain tulokset eli yritystiedot, kuten nimi, jätetään julkaisematta. Tulokset julkistetaan palkitsemattomien osalta, jotta kilpailuyritykset pääsevät vertaamaan omia tuloksiaan muihin saman toimialan yrityksiin.

Paljonko kilpailuun osallistuminen vaatii työpaikalta aikaa ja resursseja?

Kilpailu koostuu itsearvioinnista ja ulkopuolisesta arvioinnista. Ulkopuolisen arvioinnin toteuttavat kilpailukoulutetut työsuojelupiirien tarkastajat, jotka käyvät työpaikalla ensimmäisen kerran kevättalvella 2006. Käynti vie noin puoli päivää, jolloin työnantajan ja työntekijöiden edustajan on tarpeen olla mukana.

Itsearviointia varten kaksi työpaikan edustajaa koulutetaan ilmaiseksi päivän mittaisella kurssilla. Itsearvioinnin toteuttamiseen heiltä molemmilta menee lisäksi noin yksi työpäivä - paitsi niiltä yrityksiltä, jotka vapaaehtoisesti arvioivat omat nurkkansa tiuhemmalla kammalla.

Voiko kilpailuun osallistua työpaikalta vain jokin osasto tms.?

Pääsääntöisesti kilpailuun osallistuu koko työpaikka tai toimipaikka. Jos kuitenkin samalla toimipaikalla on esimerkiksi eri tyyppisiä tuotteita valmistavia yksiköitä, voi esimerkiksi leipomo osallistua, vaikka vieressä oleva makeistuotanto ei osallistu. Parasta tietysti on jos molemmat osallistuvat omiin sarjoihinsa.

Kilpailussa käytetään yhtenä mittarina Elmeri+ -menetelmää, mikä se on?

Elmeri+ on vakioitu havaintomenetelmä. Siinä tarkastellaan yhtä rajattua työpistettä kerrallaan ja tehdään "kunnossa" / "ei kunnossa" arvio neljästätoistä keskeisestä turvallisuusasiasta. Useamman työpisteen havainnot lasketaan yhteen ja näin saadaan turvallisuusindeksi. Se on "kunnossa" -havaintojen prosenttiosuus kaikista havainnoista. Indeksi 80 % merkitsee, että 80 % asioista oli kunnossa.
Elmeri+ -menetelmästä on tehty kilpailua varten sovellusohje elintarviketeollisuutta varten. Menetelmän käyttö koulutetaan työpaikkojen edustajille marras-joulukuussa 2005.

Mitä Elmeri+ -itsearviointi tarkoittaa?

Kilpailuyritysten omat, Elmeri+ -koulutuksen käyneet työntekijät arvioivat oman työympäristönsä Elmeri+:n avulla. Ketään ulkopuolisia ei tiloihin tätä varten siis tarvitse päästää.

Itsearvioinnissa arvioidaan tarkastuksen luotettavuutta, ei niinkään varsinaista tulosta (ts. totuudenmukainen 60 % on parempi kuin vääristelty 100 %).

Itsearvioinnin ohjeet ja lomakkeet löytyvät vasemmasta palkista, Elmeri+ -otsikon alta.

Kuinka ulkopuolinen Elmeri+ -arviointi käytännössä tehdään?

Erikseen koulutetut työsuojelupiirien tarkastajat tekevät Elmeri+ -mittauksen jokaiseen kisayritykseen. Kisan ensimmäisellä kierroksella (kevät 2006) ulkopuolinen tarkastus tehdään kerran, mutta jo toisella kierroksella ulkopuolinen arviointi suoritetaan kahdesti (syksy 2006 ja kevät 2007).

Tarkastajat ilmoittavat saapumisestaan kisan yhteyshenkilölle viimeistään n. viikkoa ennen.

Arviointi aloitetaan alkupalaverilla, jonka aikana selvitetään tarkastuksen kulku pääpiirteissään.

Varsinaisen arviointikierroksen aikana tarkastajalle toivotaan työrauhaa. Sovi tarkastajan kanssa, kuka tai keitä saa olla kierroksen aikana mukana. Kierros on hyvää kertausta / lisäoppia Elmeri+ -koulutuksessa mukana olleille, mutta ei välttämättä ole oikea hetki suurille keskusteluille tai linjanvedoille. Epäselvyyksien välttämiseksi, tämä asia on hyvä sopia etukäteen tarkastajan kanssa !

Tarkastus päättyy loppupalaveriin, joka on puolestaan tilaisuus, jossa käydään mahdolliset tarkentavat keskustelut sekä selvitetään / kalibroidaan arviointikriteerit.

Alku- ja loppupalavereissa voi yrityksen edustus olla laajempi kuin varsinaisen arviointikierroksen aikana. Laaja osanotto näihin on jopa toivottavaa.

Jossakin hyväksi katsomassaan välissä tarkastaja antaa valitsemilleen/arpomilleen työntekijöille tietokyselyn täytettäväksi. Tarkastaja kertoo tästä itse tarkemmin.

Arviointikierros vie yrityksen koosta riippuen n. puoli päivää.


Jos asia ei selvinnyt, ota yhteys:

  • Heikki Laitinen, 3T Ratkaisut Oy
    etunimi.sukunimi@3tratkaisut.fi
© 3T Ratkaisut 2007 Ilmoita virhe tai anna palautetta.